Framing House by FORM/Kouichi Kimura

Monolithic blocks collectively form the unadorned façade which frames the open-air passage leading to the courtyard, revealing depth to the house.

SHIGA – Designed for a young family in the Japanese Shiga prefecture, east of Kyoto, the unadorned yet striking house responds to a particular request by the homeowners: the inclusion of a gallery space within the living area. Architect Kouichi Kimura was inspired by this particular demand and opted for a scheme of framed spaces, emphasising each element of the house by carefully playing with materials, colours and minimal forms.

From the street, an alley with a light pavement, which contrasts the exterior’s black façade, cuts through the house leading to a courtyard at the rear. When moving through this space, the single tree in the courtyard is framed as if it were a piece of art. The passage separates the entrance hall of the house from the gallery space, but the large windows on either side make sure there is a visual connection between the two.

Inside, many architectural elements have been treated with special attention: subtle details such as a raised wooden floor and carved ceiling edges mark the transition from one space to another; walls are coloured in different shades of grey; and transitions from concrete to wood make different elements stand out. Thus, the house becomes something of a gallery as well, showcasing the substituent parts with which it is made.

Photos courtesy of Yoshihiro Asada

 

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.

Latest Products

http://www.best-cooler.reviews

www.mazda.niko.ua