Espace Monestié by PPA

Architects extended and unified a community centre outside of Tolouse.

TOULOUSE – When Espace Monestié, a community centre located in Plaisance-du-Touch – an outer suburb of Toulouse – needed upgrading, the task fell on the local outfit PPA. The architects quickly realised that a simple addition wouldn’t do and instead decided on a more radical approach.

Though the original complex accommodated a diverse programme, comprising a gymnasium, fitness space, a youth centre and a projection room, it lacked overall coherence. ‘There was no link between the various entities, no communal space or even a unified outside envelope,’ the architects stated/

The substantial extension saw an addition to the original building containing extra screening rooms, as well as two more multifunctional halls. An annexe, containing a restaurant and a small theatre space was erected besides the main space. The courtyard between them was covered with a transparent factory roof. Inside, the architects have continued the industrial detailing with straightforward, unpretentious finishes from corrugated metal, plywood, white render and exposed ceiling constructions.

As a unifying touch, the buildings were wrapped in a skin of polished, corrugated aluminium. In an almost literal reading of Venturi’s decorated shed typology, a translucent billboard fronts the building, announcing the various offerings inside. All the functions open up towards the courtyard, which becomes a lively open heart of the ensemble and serves to balance the otherwise impenetrable silvery perimeter.

Photos Philippe Ruault

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.

Latest Products

ka4alka-ua.com

https://velomarket.org.ua

baden-medservice.ru